MenuMENU

Voorjaarsconcert van zaterdag 16 juni 2012

underline16-06-2012
Voorjaarsconcert van zaterdag 16 juni 2012

Een wat weifelende start van het voorjaarsconcert liep zaterdagavond uit op een grandioos slot van een heerlijke muziekavond in "De Open Hof". De inzet van "Land of Hope and Glory" was wat aarzelend en in het volgende "Battle Hymne of the Republic" was de harmonieuze samenklank even zoek. Maar dat werd prima goedgemaakt met het dranklied uit "The Student Prince". Heerlijk, wat een Schwung! En toch, "Down by the riverside" had zeker zo goed gekund.

Maar wat kunnen die mannen zingen. En wat stonden ze er mooi bij in kleurige vesten tijdens het tweede deel van hun optreden met vrolijke liederen over edelweiss en rozen uit Tirol. Dirigent Hans van Rutten zelf zong over die ondeugende Juliska uit Boedapest, waarna de mannen dat vol overtuiging zingend beaamden.

Hoorbaar was dat zij daarna zonder boek zongen over de "Toreador van Carmen". De aandacht volstrekt gericht op de dirigent. En toen een pianosolo van Marius van der Kuijl: "romance in f-klein, opus 5 van Tchaikovsky". Geen wonder dat Apollo blij is met hem. Hij wist ook nu weer de juiste toon te raken.

Geheel zonder boeken was het optreden van The Dalesmen Singers. 26 leden van dit koor waren uit Engeland overgekomen om alvast het 90 jarige bestaan van Apollo luister bij te zetten. En hoe! Jawel, zij zingen alles in hun eigen taal en hun repertoir beslaat lang niet dat van Apollo, maar hun zang is helder.

Romantisch waar het moet zoals in "I dreamed a dream" uit Les Miserables, en volop in "Everytime I feel the spirit". Heel bijzonder was het samenspel van koor, aanvankelijk a capella, en piano bij het lied "Jesus Shall Reign" met een prachtige 'binnenkomst' van het orgel, gespeeld door Stephen Maltby, de dirigent himself.

De man die bij het "Nothin'like a dame" de zaal ook met zijn lichaamstaal in vervoering bracht. Voorzitter en spreekstalmeester Jos Sesink bedankte hen met een ingelijst affiche van deze avond, die werd besloten met een gezamenlijk optreden van de beide koren. Zo stonden meer dan 100 mannen op het podium om met de machtige zang van het "Domine Salvam Fac Reginam Nostram" de zegen af te smeken voor de vorstinnen Elisabeth II en Beatrix. Een staande ovatie was terecht hun deel. Ik zie met belangstelling uit naar het jubileumconcert van Apollo op 12 oktober.

Observer.

 


Foto's

Nieuwsoverzicht
Soester Mannenkoor Apollo