MenuMENU

Koorreis Soester Mannenkoor Apollo bijzonder geslaagd

underline28-09-2015
Koorreis Soester Mannenkoor Apollo bijzonder geslaagd

Donderdag 24 september 2015 was het zover. Met drie bussen trok een gezelschap van 128 personen bestaande uit de mannen van Apollo in gezelschap van hun dames naar Soest in Duitsland. Het uiteindelijke doel was om de banden met het ‘Soester Männerchor Concordia 1879’ opnieuw aan te halen en samen een concert te geven. Deze band ontstond in 1990 toen Apollo ook samen met hen concerteerde.

Na een heerlijke lunch in Hengelo werd de reis voortgezet naar de stad Münster. Apollo had toestemming weten te krijgen om enkele liederen te zingen in de prachtige Paulusdom. Het koor onder leiding van dirigent Hans van Rutten overtrof zich daar door drie a capella gezongen liederen te laten horen: ‘Sanctus’ uit de ‘Deutsche Messe’ van Schubert, het ‘O Salutaris Hostia’ van Perosi en het welbekende ‘Blijf mij nabij’.

Het weer werkte intussen goed mee, de zon kwam door en bleef de overige dagen aanwezig.

In het Duitse Soest werd intrek genomen in ‘Hotel Am Wall’. Een groot succes, zo bleek. De eigenaresse bleek een onvervalste Amsterdamse te zijn die zich met haar staf en familie alle moeite had getroost om het Apollo naar de zin te maken.

Vrijdag 25 september werd een rondvaart gemaakt op de Möhnesee, waar kennis werd genomen van de aanval op deze dam door de geallieerden in WO II met de zogenoemde ‘stuiterbommen’. Zo hoopte men destijds de energievoorziening van het Ruhrgebied te saboteren.

Na een middag met repetitie trok het gezelschap naar ‘Restaurant Brauerei Christ’, waar in de prachtige Biergarten werd opgetreden door het Knollenkoor van Apollo. Al snel zat de stemming er goed in en reageerde het publiek met dans en polonaise. Het werd één groot feest. 

Zaterdag 26 september voegde burgemeester en beschermheer Rob Metz zich bij het gezelschap en werd in de morgen  een stadswandeling onder leiding van enkele gidsen gemaakt. Zo ontdekten velen hoe mooi de stad Soest is.

Die avond was het dan toch tijd voor het gezamenlijke concert in de Stadthalle. Onder de titel “Musik kennt keine Grenzen” werd door de beide koren een concert gegeven dat klonk als een klok. De gastheren van Concordia onder leiding van dirigente Oksana Kylian en begeleid door pianist Lorenz Schönle zongeen aantal mooie liederen. Dit werd afgewisseld met twee solostukken door Oksana, die naast dirigent ook mezzo-sopraan is. Daarnaast kreeg Apollo alle ruimte om onder leiding van Hans van Rutten en begeleid door Marius van der Kuijl te schitteren.

Het publiek reageerde ook zeer enthousiast op de twee pianosolo’s die door de beide pianisten ‘4-mains’ werden gespeeld.

Na het concert werden de banden nog eens aangehaald en bevestigd met enkele geschenken over en weer, lekker eten en een gezellige nazit met zang uiteraard.

Zondag 27 september was al weer de laatste dag met een bezoek aan het Archeologisch Park en het Romeins Museum in Xanten. In Leusden werd de reis afgesloten met een uitgebreid diner. Omstreeks 22:00 was de groep weer terug in Soest.

Een ieder was het er na afloop over eens: dit was een reis om nog lang van na te genieten!

Nieuwsoverzicht
Soester Mannenkoor Apollo