MenuMENU

Apollo: twee verjaardagen en één groot feest!

underline23-08-2017
Apollo: twee verjaardagen en één groot feest!

Voorstelling: "Operette-juwelen"

Gezien: Soest Gildeterrein, 22 augustus 2017

Optredens van Soester Mannenkoor Apollo, Soester Knollenkoor Apollo, de Eemlander Blaaskapel, Evelyn Overtoom (sopraan) en Eppe Bodde (tenor), Marius van der Kuijl (piano), Jan Roels en Hans van den Bogaard (accordeon) en Peter van de Groep (drums)

Dirigent: Hans van Rutten (Apollo), Adri Verlaan (Eemlander Blaaskapel)

__________________________________________________________________________________

Het Mannenkoor Apollo bestaat dit jaar 95 jaar, het Knollenkoor 12,5 jaar en toen het Groot Gaesbeeker Gilde dan ook de plannen voor het Landjuweel 2017 bekend maakte, kon het bijna niet anders dan dat Apollo een van de avonden zou gaan verzorgen. Een muzikale avond met als rode draad de operette, maar ook een avond die naar gelang de tijd verstreek, langzaam het karakter kreeg van een bonte feestavond. En waarom ook niet? Er viel tenslotte het een en ander te vieren!

Een met zorg gekozen programma met veel bekende operettefragmenten stond de bezoekers van de uitverkochte tent op het Gildeterrein te wachten. ‘Der Vogelhändler’, ‘Die lustige Witwe’, ‘Im Weissen Rössl’  en ‘Die Fledermaus’, ze kwamen allemaal voorbij. Soms ingetogen en klein gehouden, zoals tenor Eppe Bodde deed met het ‘Wolgalied’; dan weer vrolijk zoals in het ‘Zigeunerkoor’ van Von Weber. Soms ondersteunde de Eemlander Blaaskapel de mannen van Apollo, maar ook solo wisten ze het publiek met enkele polka’s aan zich te binden. Eppe Bodde verraste deze avond wel vaker met bijvoorbeeld de langzame wals ‘Wenn es Abend wird’ uit ‘Gräfin Mariza’ en ‘Gern hab’ ich die Frauen geküsst’ uit ‘Paganini’ van Lehár. Zijn samenspel met sopraan Evelyn Overtoom leidde soms tot geraffineerde en vermakelijke toneelscènes op het podium. Niet altijd is de combinatie operette/blaaskapel een succes. In ‘Zum Abschied’ uit ‘Victoria und ihr Husar’ was de symbiose tussen koor en kapel nog zeker niet wat het moest zijn. De huispianist van Apollo, Marius van der Kuijl, leverde ook deze avond weer een aantal schitterende juweeltjes af: onder meer ‘Sag ja, mein Lieb’, sag ja’ van Kálmán en ‘Lippen schweigen’ van Franz Lehár blonken uit door een virtuoze begeleiding. Klasse!  Na de pauze was er eerst een kort woordje van burgemeester Rob Metz, tevens Beschermheer van Apollo. Hij duidde op de gemeenschapszin in Soest en dat die hier wel degelijk aanwezig is. Zeker deze avond! Het karakter van de avond werd er steeds meer een van meeklappen en meezingen. Dat deden we onder meer met ‘Mamma’ (bekend van Robertino, Heintje en Jantje Smit), deze keer in de vrolijke uitvoering van Evelyn Overtoom. Of natuurlijk met ‘Berliner Luft’ van Paul Lincke. Deze mars werd al snel overgenomen door het Knollenkoor en toen heette het natuurlijk ‘Een reisje langs de Rijn’. Al meezingend en deinend kwam de avond met een operette-medley, een carnavalsuitvoering van Verdi’s ‘Slavenkoor’ uit ‘Nabucco’ en een toegift in de vorm van ‘Schenkt man sich Rosen in Tirol’ tot een daverend einde. Het feest was compleet. Apollo nogmaals gefeliciteerd en we zetten de kerstconcerten van 14 en 15 december a.s. alvast in de agenda.

Ad van Veen
(Foto's: Jaap van den Broek)

Foto's

Nieuwsoverzicht
Soester Mannenkoor Apollo