MenuMENU

Apollo's kerstconcert 2013 met koor Joyful

underline21-12-2013
Apollo's kerstconcert 2013 met koor Joyful

Het kost Apollo niet of nauwelijks moeite om direct al vanaf het begin van het concert de juiste kerstsnaar bij het publiek te raken. Na het opwarmertje ´Komt allen tezamen´ start het Soester Mannenkoor onder leiding van Hans van Rutten met een sterk ´Hail bright morningstar´. De strakke, staccato pianobegeleiding van Marius van der Kuijl onderstreept nog eens temeer de kracht van het nummer. Direct hierna wordt de grootste troef van de avond al ingezet. Bariton Wim Stolp, bij velen nog bekend van het jubileumconcert van 2012, zet een grandioze versie van ´The Holy City´ neer. Kippenvelmuziek, wederom prachtig op de piano begeleid en ondersteund door Apollo.

Wim Stolp vervolgt met ´So in love´, bekend van Cole Porter´s ´Kiss me Kate´. Qua muziekkeuze is dit voor een kerstconcert misschien een beetje een vreemde eend in de bijt, maar qua sfeer trekt Stolp het publiek gewoon nog even verder naar zich toe. Dit alles ogenschijnlijk met het grootste gemak en met een innemende glimlach. Het derde nummer dat hij samen met Apollo brengt is het bekende ´Mary´s Boychild´, waarbij de afwisseling tussen de bariton en het koor perfect van timing is.

Na de vrolijk aandoende negro spiritual ´It´s a birthday´ en een samenzang is het de beurt aan het tweede gastoptreden van dit concert, het koor Joyful onder leiding van Annemarie van Os. Het programmaboekje geeft aan dat ze kerstrepertoire zingen van onder andere Miss Montreal, Vanessa Williams, Mariah Carey en Band Aid. Even bekruipt me de angst dat dit wel eens een hoog Sky Radio-gehalte zou kunnen betekenen, maar Joyful pakt het gelukkig net iets anders aan. ´Do you hear what I hear?´ klinkt goed, ´Being alone at Christmas´ misschien net iets te kil voor kerst, maar daarna maakt Annemiek het als solozangeres in ´Angels we have heard on high´ dit kleine dipje weer helemaal goed. ´Hark! the herald angels sing´ laat zich daarna niet echt ´oppimpen´ tot een swingend nummer, daarvoor is het origineel gewoon tè klassiek. Maar vervolgens durft Joyful het wel aan ´Do they know it´s Christmas time´ van Band Aid in een eigentijds arrangement neer te zetten. En dit lukt wel! Een nummer waar je normaal gesproken gewoon vanaf zou blijven. Hulde, ook voor Abel Bakema, pianist van het koor. Joyful sluit hun optreden af met een nogal braafjes gezongen versie van Mariah Carey´s ´ Jesus, oh what a wonderful child´.

Na de kerstgedachte van Apollo-voorzitter Jos Sesink, waarin hij een bloeiende klaproos op de puinhopen als metafoor gebruikte voor de dromen van mensen in de wat slechtere tijden, is het weer tijd voor Apollo. Het a capella gezongen ´Heilige Nacht´ is mooi en ingetogen. Het ´Ave Maria´, deze keer van Schubert, is weer een huzarenstukje van Wim Stolp. Beheerst tot op de seconde, virtuoos begeleid door Marius van der Kuijl. Alleen het oogcontact tussen die twee is op zich al een genoegen om te zien. Het ´Weihnachts Wiegenlied´ dat Apollo daarna brengt is zo intiem en zo broos, zowel van melodie als van tekst, dat het best nog wat zachter, fluisterender en breekbaarder had mogen klinken.

Hierna is het tijd voor de apotheose van de avond: Wim Stolp samen met Apollo in een Franse uitvoering van het overbekende O, holy night´ van Adolph Adam, dit maal genaamd ´Cantique de Noël´.Het samenspel van bariton en koor is subliem en maakt de kerstsfeer in de Open Hof compleet. Het publiek geniet, en terecht. Na nog een samenzang met Arie Bax op het orgel brengt Apollo het mooie ´Weihnachtsglocken´, Joyful zingt vervolgens het eerste couplet van ´Stille Nacht´ en deze symbiose eindigt in een samenzang van het laatstgenoemde lied. Voordat de avond afgesloten wordt met het bekende en inmiddels traditionele ´Ere zij God´ hebben Apollo en Joyful nog een laatste verrassing: een verbluffend goede samenwerking van twee koren in het traditionele Latijnse kerstlied ´Transeamus usque Bethlehem´ van Hubert Cuypers. Ook hier weer met perfecte pianobegeleiding. Het Kerstconcert van Apollo 2013: voor koor, gasten en publiek een hoogtepunt.

Ad van Veen

 


Foto's

Nieuwsoverzicht
Soester Mannenkoor Apollo