MenuMENU

Koninklijke Erepenning

underline
Koninklijke Erepenning

Speech Karin Scholten (loco-burgemeester) op 8 oktober 2022 - Koninklijke Erepenning Apollo

Goedenavond allen!

Graag richt ik op deze bijzondere avond even het woord tot u. Wees gerust: ik houd het kort.

Om te beginnen wil ik deze bijzonder vitale honderdjarige van harte feliciteren. Met dit jubileum én met dit geweldige concert, dat ons met prachtige liederen door de muzikale geschiedenis van het Soester Mannenkoor Apollo meeneemt. Dit is met recht The Best of Apollo. Uw beschermheer, onze burgemeester Rob Metz, kan helaas vanavond niet zelf aanwezig zijn. Hij vindt dat erg jammer, en ik feliciteer u dan ook mede namens hem. Maar zijn verlies is mijn kans, want het is voor mij een grote eer om de honneurs waar te mogen nemen. Bovendien is het misschien maar goed ook dat onze burgemeester verhinderd is anders was het wel heel erg een mannenonderonsje geworden.

Voorafgaand aan dit moment hing ik eens even terug in de tijd. In 1922 kreeg in een herenkapsalon in Soest het idee om een mannenkoor op te richten enthousiast bijval. De naam waarmee het muzikale gezelschap besloot zich te verenigen? Apollo. En hoewel ik het niet terug heb kunnen vinden, is het vast geen toeval dat de illustere naamgenoot van het koor een van de meest veelzijdige goden uit de Griekse mythologie is. Apollo was niet alleen de god van de zon, van de waarheid en het goede, maar ook van de dichtkunst, de cultuur en...de muziek. 

Wanneer je geboortejaar 1922 is, dan heb je als jubilaris wel het nodige meegemaakt. Het koor heeft oorlogsjaren en crisisjaren doorstaan. Onvoorstelbaar veel zien veranderen op maatschappelijk-, cultureel-, en muzikaal gebied. U hebt met elkaar vele tientallen optredens en concerten verzorgd, op zangconcoursen prijzen in de wacht gesleept, cd’s opgenomen en prachtige concertreizen gemaakt. U hebt nieuwe leden verwelkomt, dierbare leden verloren. Inspirerende dirigenten zien komen en gaan. Furore gemaakt met het Knollenkoor, en niet te vergeten: met de oliebollen. Ik ben een import-Soester – ik kom uit Zwolle – maar die beroemde oliebollen van Apollo, daar kon ik niet omheen!

De tijd schrijdt voort, en de tijdgeest verandert. Maar hoe de wereld ook veranderde in de afgelopen eeuw, Mannenkoor Apollo bewoog mee, en om muziektermen te blijven: op het ritme van de tijd, als een tijdloze compositie, veerkrachtig en altijd herkenbaar. En het stáát er nog altijd, als vanouds. Als een betrouwbare pijler midden in het culturele leven van onze gemeente. Krachtig en verbindend vanuit die onveranderde Apollo-gedachte: muziek én vriendschap. Ik vind dat heel bijzonder.

Muziek vormt uiteraard de rode draad door uw honderdjarig koorbestaan. Met een professioneel en gevarieerd programma van klassieke mannenkoorstukken, opera, operette, gospel en musical en soms met medewerking van beroemde solisten, weet u al decennialang de concertzalen te vullen. 

Muziek. Als enorme muziekliefhebber houd ik van de emotie die muziek oproept. Ik krijg energie van een lekker ritme of een krachtige tekst. Muziek kan ook troost bieden, helend zijn. Herinneringen oproepen en oude tijden laten herleven. Ik vind het heel bijzonder wat u als koor allemaal teweegbrengt. Want wanneer het koor inzet, dan gebeurt er gewoon iets!

Maar het is meer dan de liefde voor muziek die u bindt. De gezelligheid, het naar elkaar omzien, de dierbare vriendschappen en elkaar ontmoeten zijn minstens zo belangrijk. En met diezelfde kernkwaliteiten vervult het koor ook naar buiten toe een belangrijke rol in onze samenleving. Ik maak me vandaag de dag steeds vaker zorgen over de toenemende eenzaamheid. Ik hoor en zie dat het voor mensen soms heel lastig is om letterlijk de deur uit te gaan om anderen te ontmoeten. Een vereniging zoals Mannenkoor Apollo brengt mensen samen. Het faciliteert ontmoetingen, met gezelligheid, herkenbare liederen en een vleugje nostalgie. Muziek en vriendschap, niet alleen voor de leden van het koor zelf, maar voor ons allemaal.

Apollo is in honderd jaar uitgegroeid tot een regionaal mannenkoor van formaat en aanzien. Het koor is vanwege de grote professionaliteit, herkenbaarheid, nostalgie en gezelligheid een zeer graag gezien ensemble op grote en kleine evenementen. U weet met elkaar een geweldige sfeer neer te zetten. U zorgt voor ontmoeting en verbinding, en dat al een hele eeuw lang. Ik heb daarvoor veel respect en bewondering.Het is mij dan ook een eer en een genoegen om u te kunnen mededelen dat het onze Koning heeft behaagt om Mannenkoor Apollo de Erepenning toe te kennen, vanwege zijn grote respect en waardering voor de bijzondere inzet en verdiensten van Apollo.

Ik zal nu dan ook met groot plezier overgaan tot het uitreiken van de penning.

Van harte gefeliciteerd!

En daarna: Maestro: muziek!

note

Audiospeler

Luister naar: Morning Has Broken. (0:41) Bekijk de cd hier

Soester Mannenkoor Apollo