MenuMENU

Geschiedenis

underline
Geschiedenis

De geschiedenis van het "Soester Mannenkoor Apollo".

1922 - 1945

Het koor werd opgericht op 14 september 1922, op initiatief van een aantal klanten van herenkapsalon Wiersma. Dankzij een van de leden, kastelein Jan Stalenhoef, werd al snel een locatie gevonden waar de repetities plaats konden vinden: zijn café "De gouden Ploeg". De "Mannen Zangvereniging Apollo Soest" telde direct 23 leden, met kapper Wiersma als voorzitter. 

Reeds in 1925 nam Apollo deel aan een concours in Overschie en won daar de tweede prijs in de vierde afdeling. In 1928 won het koor in Eemnes de tweede prijs in de eerste afdeling. In 1930 organiseerde het koor met dirigent H.J. van Maurik een driedaags zangconcours. Verder werd deelgenomen aan concoursen in Bilthoven 1933 (eerste prijs in derde afdeling), Jutphaas 1934 (eerste prijs in tweede afdeling), Leusden 1938 (tweede Eereprijs in categorie A) en Nieuwkoop in 1939 (prijs niet bekend).

In deze periode kende Apollo naast het mannenkoor ook een kinderkoor Apollo.

Na een wisseling van dirigent (dit keer een 'strenge') zakte het ledental en dreigde opheffing van het koor. Maar in 1941 kwam dankzij dirigent Wim ter Burg het ledental weer op peil. Tijdens de tweede wereldoorlog bleef het koor actief. Op 25 en 26 februari 1943 vierde Apollo zijn 20 jarig bestaan met onder andere een groot concert onder leiding van dirigent Jan Bartelsman in het toenmalige Hotel Eemland. 

1945 - 2008

Na de oorlog groeide het koor in 1948 naar 62 leden. Met dit aantal werd succesvol aan een concours deelgenomen in Vaassen. Maar opnieuw maakte het koor een moeilijke tijd door: Ter Burg verhuisde en er was niet direct een nieuwe dirigent beschikbaar. Gelukkig werd op tijd een nieuwe dirigent gevonden en met hem, Gerard van de Schepop, bereikte "Apollo" vele hoogtepunten tijdens diverse concoursen op vele plaatsen in het land. Apollo kreeg zelfs landelijke bekendheid door deel te nemen aan het korenfestival in Orpheus te Apeldoorn, ter gelegenheid van het 130 jarig bestaan van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond. Dit festival werd door de KRO-radio uitgezonden. Het "Soester Mannenkoor Apollo" groeide en bloeide onder Van de Schepop. Op 2 november 1991 werd in een zeer geanimeerde receptie afscheid van hem genomen. Bij deze gelegenheid kreeg hij van het koor een nieuwe fiets aangeboden en werd hij benoemd tot ere-dirigent.

Op 1 oktober 1991 trad Gerard van Dolder aan als dirigent. Naast dirigent was Gerard tenor, Hij zong onder andere in het Groot Omroepkoor. Onder zijn leiding groeide het koor verder, zowel in aantal leden als in de zangtechniek. Op het hoogtepunt telde het koor in 2002 105 leden. In 1996 werd onder zijn leiding een eerste CD opgenomen, waarop hij ook te beluisteren is als solist in het mooie lied "Kalinka".

Na het overlijden van Gerard van Dolder op 4 mei 2002 moest het koor op zoek naar een nieuwe dirigent. Majel Lustenhouwer nam de dirigeerstok tijdelijk ter hand en hielp Apollo door het jubileumjaar 2002. 

Per 1 januari 2003 trad Paul Michèl Tijssen aan als nieuwe dirigent. Hij leerde het koor veel op het gebied van de zangtechniek en met hem ondernam Apollo in 2005 de reis naar Sweykhuizen in Limburg. Paul Michèl bleef aan tot eind 2006.

Opnieuw nam Majel Lustenhouwer als interim-dirigent de honneurs waar en hielp Apollo door het jubileumjaar 2007. Hoogtepunt daarin was zeker het jubileumconcert waarbij een groot Apollo (klein-)kinderkoor de show stal. Ook beleefde het Knollenkoor daarin zijn eerste concertoptreden. Het publiek was dolenthousiast. In maart 2008 kon Majel het dirigeerstokje overdragen aan Hans van Rutten, de huidige dirigent. In 2014 nam het koor onder zijn leiding een CD op met als titel: Apollo op weg naar de 100.

Knollenkoor

Het Knollenkoor werd als onderdeel van het Soester Mannenkoor Apollo opgericht op 27 januari 2005 ter gelegenheid van een kooruitwisseling van Apollo met het mannenkoor St. Caecilia in Sweykhuizen. De mannen van Apollo wilden de Limburgers tonen dat de mensen van boven de rivieren ook heel goed feest kunnen vieren. Dit optreden werd zo’n succes dat Apollo besloot ermee door te gaan. Inmiddels is het Knollenkoor in Soest en omgeving een begrip geworden. Jaarlijks wordt er ongeveer twintig keer opgetreden bij allerlei gelegenheden zoals de Ambachtenmarkt, de Haringparty en de Warme Witte Winter Weken in Soest en het Houthakkersfestival in Lage Vuursche. Regelmatig wordt gezongen in zorgcentra en op feesten en partijen. Maar ook over de grens: het Soester Knollenkoor was al te beluisteren in de Duitse zusterstad Soest (2014, 2015 en 2019) en in Guisborough en Whitby in Engeland (2010). Steeds met veel succes.

Concertreizen

Het koor ging in 1990 voor het eerst op een concertreis naar de Duitse zusterstad Soest, het Mannenkoor "Concordia 1879" uit Duitsland kwam in 1992 het 70-jarig jubileum in ons eigen Soest opluisteren. Daarmee lijkt een traditie geboren. Eén keer in de vijf jaar gaat Apollo op koorreis.

In 1995 volgde een concertreis naar Windesheim waar met het gelijknamig mannenkoor en een vrouwenkoor uit een naburig dorp een concert werd gegeven. Ook dit koor bracht ons een tegenbezoek en zo werd het 75-jarig jubileum van Apollo gevierd met een gezamenlijk concert.

In 2000 ging het koor op concertreis naar Engeland. Met het "Male Voice Choir Apollo Teesside" uit Middlesbrough werd een tweetal concerten gegeven met als titel "Apollo meets Apollo". Het eerste concert in de St. Mary's Cathedral in Middlesbrough en het tweede concert in een mooie middeleeuwse kerk in Marske by the Sea. Ook zong het koor in "Sledmere House" (een prachtig Engels landgoed) en in de "York Minster", één van de grootste kerken in dat deel van Engeland. Indrukwekkend! De mannen van "Apollo Teesside" hebben het 80-jarig jubileum van Apollo op hun beurt weer een internationaal tintje gegeven in een gezamenlijk concert tijdens hun bezoek aan Nederland.

In 2005 ging de concertreis naar Limburg. Sweykhuizen was het reisdoel. Het koor logeerde die dagen in Abdij Rolduc in Kerkrade, een prachtige locatie, met onder andere een mooie kapel waarin Apollo zich ook even liet horen. Vooraf aan het concert was er een verbroederingsavond in Sweykhuizen waarbij het Knollenkoor zijn eerste optreden beleefde. Met het Mannenkoor "St. Caecilia" uit Sweykhuizen werd de volgende dag een groots concert gegeven in "De Hanenhof" te Geleen met als solisten Jan Vayne (piano) en Petra Berger (sopraan). Voor foto's van deze reis zie hier. Ook dit koor bracht een tegenbezoek in 2007 en zong met Apollo het 85-jarig jubileumconcert in "De Open Hof" te Soest.

In 2010 besloot Apollo de banden met "Apollo Teesside" weer aan te halen. Dit keer verbleef Apollo in het prachtige Victoriaanse Hotel in Scarborough. Daarnaast werd er ook contact gelegd met het Male Voice Choir "The Dalemen Singers" uit Whitby. Twee concerten werden er gegeven: met "Apollo Teesside" in Guisborough en met "The Dalesmen Singers" in Whitby. Ook het Knollenkoor trad dit keer diverse malen op. Voor foto's van deze reis zie hier.  "The Dalesmen Singers" kwamen in het voorjaar van 2012 naar Soest om met Apollo gezamenlijk te concerteren.

In 2015 was het tijd om de contacten met "Concordia 1879" uit het Duitse Soest weer op te pakken. Het koor reisde daarvoor naar Soest. Onderweg werd een optreden verzorgd in de Paulusdom in Münster. Het koor liet zich daar van zijn beste kant zien door drie liederen 'a capella' te zingen. Op zaterdag 26 september was er een gezamenlijk concert in de Stadthalle van Soest. Apollo oogstte in dat concert veel succes. Voor foto's van deze reis zie hier. In 2017 volgde het tegenbezoek van Concordia aan Apollo.

In 2019 reisde Apollo opnieuw naar Soest in Duitsland omdat MGV Concordia 1879 zijn 140 jarig bestaan vierde. Beide koren gaven een prachtig concert in de Stadthalle. Een artikel uit de Soester Anzeiger over dit concert vind je hier. Het Knollenkoor verzorgde een avond in Hotel Am Wall, waar het koor die dagen verbleef. 

Solistische medewerking aan concerten

Apollo heeft in de loop der jaren in de concerten met veel solisten en instrumentalisten gewerkt: Laurens Bogtman, Charles Gabriel, Map Groenendijk, de gebroeders Brouwer (trompet), Caroline Kaart, Rachel-Ann Morgan, Annett Andriesen, Hebe Dijkstra, Lee Towers, Marco Bakker, Catrien Galez, Ellen Schuring, Palle-Fuhr Jürgenson, Judith Sportel, Johan Laseur (trompet), Ellen van Haaren, Sonja van Lier, Evelyne Overtoom, Rob van Surksum, Edwin van Gelder, Arie Bax (orgel), Wim Stolp, Mylou Mazali, Andrea van Vuuren, Jan Vayne (piano), Petra Berger, Nelleke den Broeder, Henk Veldman (orgel), Marjon Strijk, Jan-Willem Schaafsma, Coert van den Berg, Eppe Bodde en Rombout Stoffers (slagwerk).

Soester Mannenkoor Apollo