MenuMENU

Dirigent

underline
Dirigent

Hans van Rutten studeerde in 1988 af aan het Sweelinck Conservatorium te  Amsterdam voor het hoofdvak blokfluit. Aansluitend volgde hij de opleiding koordirectie aan de Hogeschool IDE te Gorinchem, die hij afrondde met het praktijkdiploma koordirectie in 1994.

Hans verdiepte zich in de functionele houding en adem met de driejarige opleiding Adem- en Ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn die hij in 2013 met goed gevolg afsloot. In 2020 hernam Hans zijn lessen bij stemtrainer Jan Willem Westerhuis. In 2021 ontving hij een subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie om zich te verdiepen in de ouder wordende stem en een plan uit te werken voor een veilige herstart van de zangkoren ná corona.

Hans van Rutten houdt van een grote variatie in zijn werk. Hij dirigeerde koorklassiekers als Messiah van Handel, het Weihnachtsoratorium van Bach en de Requiems van Brahms, Duruflé, Fauré en Mozart. Uit de hedendaagse muziek vertolkte hij onder meer The Armed Man van Jenkins en het Magnificat en Gloria van Rutter. Daarnaast staan tal van kleinere werken op zijn repertoire in programma's met een grote diversiteit aan thema's. Als blokfluitist concerteerde Hans in Nederland, Polen, Italië, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk.

Hans dirigeert het Soester Mannenkoor ‘Apollo’, wereldmuziekkoor Passion Uithoorn, het Goois Vocaal Ensemble en het Gemengd Koor Bellissimo in Heemskerk. In zijn lespraktijk heeft hij blokfluit- en zangleerlingen. Hans bewerkt muziek voor blokfluit en maakt arrangementen 'op maat' voor zijn koren.

Meer informatie over Hans van Rutten is te vinden op zijn website www.ademenmuziek.nl.

note

Audiospeler

Luister naar: Morning Has Broken. (0:41) Bekijk de cd hier

Soester Mannenkoor Apollo