MenuMENU

Kerstconcerten op 15 en 16 december 2011

underline17-12-2011
Kerstconcerten op 15 en 16 december 2011

Ga er maar aan staan: elk jaar een kerstconcert samen te stellen waarin uiteraard de vaste elementen zoals de samenzang, het kerstverhaal en het bekende eindlied 'Ere zij God' aanwezig zijn, maar waarin je toch ook de nodige verrassingselementen wilt inbouwen. Een flinke opgaaf, en dat elk jaar weer. En toch is Soester Mannenkoor Apollo er ook dit jaar weer in geslaagd. Het zijn inmiddels bekende gezichten: Hans van Rutten, dirigent, Arie Bax, organist, Marius van der Kuijl, pianist en Jos Sesink, voorzitter van Apollo.

In zijn welkomstwoord benadrukte Sesink de aandacht voor het oude Nederlandstalige kerstlied. Dat was direct na de openingssamenzang al te merken in een drietal prachtige liederen. 'Komt, verwondert u hier, mensen', 'Bethlehem', fantastisch op de piano begeleid door Marius van der Kuijl, en 'Slaap nu mijn Jesuke', waaraan ook de sopranen Angelique Blom en Corrie Reinhart meededen. Drie nummers van een bijna middeleeuwse schoonheid.

De al eerder genoemde pianist Marius van der Kuijl is ook dirigent van het christelijk koor Message uit Amersfoort, dat tijdens dit concert enkele gastoptredens deed. Begeleid door pianist Henk Veldman bracht dit koor een drietal Engelstalige kerstliederen. Een muzikaal intermezzo was er in de vorm van een quatre-mains gespeelde Polonaise in D-groot van Richard Wagner. De kerstsfeer was even helemaal weg in de Open Hof, maar dit is wel puur genieten, zowel door het publiek als door Marius van der Kuijl en Henk Veldman, die zichtbaar voor iedereen elke noot met verve en plezier de zaal in speelden.

Apollo had vervolgens weer twee juweeltjes van Nederlandse kerstliederen op het programma staan. Allereerst het 'Ave Maria' van Jos Beltjens, mooier en ingetogener hebben we Apollo bijna nog niet gehoord. Dirigent Hans van Rutten haalt alles uit zijn mensen en hij zelf geniet zichtbaar. Dit is pure klasse. Dan de traditional 'Het was een maged uitverkoren', waarin het arrangement een prachtige, afgezonderde rol van de tenoren heeft bedongen. Zo hoort kerstmis te klinken, en niet anders.

Als intermezzo was weer voor de ouderwetse kerstsfeer gekozen. In het gastoptreden van trompettist Johan Laseur, begeleid door pianisten Marius van der Kuijl en Henk Veldman konden we genieten van een mooie uitvoering van Haydns 'St. Anthony Chorale'. Message vervolgde het concert met een aantal nummers uit de voor het publiek nagenoeg onbekende musical 'Road to Bethlehem'. Na een origineel kerstverhaal van voorzitter Sesink kwamen Apollo en Message samen in actie, ditmaal met het prachtige Transeamus. Message, zich letterlijk en figuurlijk geruggensteund door Apollo, zong de sterren van de hemel. Hetzelfde gold voor de laatste samenzang 'Stille nacht' en 'Ere zij God'. Samen een perfecte combinatie. Al met al een mooi concert, en zoals we al jaren van Apollo gewend zijn: aan verrassingen geen gebrek.

Ad van Veen.


Foto's

Nieuwsoverzicht
Soester Mannenkoor Apollo