MenuMENU

Kerstconcert 18 en 19 december 2014

underline18-10-2014
Kerstconcert 18 en 19 december 2014

In de Open Hof te Soest werden op 18 en 19 december 2014 weer de traditionele Kerstconcerten verzorgd door het mannenkoor Apollo. Het koor, onder leiding van dirigent Hans van Rutten, werd op de piano begeleid door Marius van der Kuijl en op het orgel door Henk Veldman.

In eerste instantie leek het, zeker vergeleken met de afgelopen jaren, een vrij sober concert te worden. Waren we doorgaans gewend aan één of meer gastoptredens tijdens de kerstconcerten, deze keer hielden de mannen van Apollo, hun pianist en organist alle eer aan zichzelf. En daar is op zich niets mis mee, natuurlijk. Al brachten die gastoptredens natuurlijk wel de nodige afwisseling in het programma.

De keuze van de avond had een hoog gehalte Nederlandstalige liederen. En daar zaten best wat aardige verrassingen tussen. Na de eerste samenzang begon Apollo direct al sterk met een lied van Georg Friedrich Händel, ´Vreugde op aard´, sterk en sonoor gebracht. Het oude Zweedse kerstliedje ´Eeuwen geleden´ en het traditionele ´t Was nacht in Bethlehems dreven´ werden mooi klein gehouden en fantastisch op de piano begeleid door Marius van der Kuijl. Dat Apollo de wat moeilijkere liederen vooral niet uit de weg gaat bleek wel uit ´There is no rose, een qua componist anoniem gebleven kerstlied, integer bewerkt door dirigent Hans van Rutten. Het scheiden van de diverse zangpartijen bracht de juiste stemming in het lied.

Dan toch een kortstondig dipje in het programma; om de een af andere reden kregen Henk Veldman en Marius van der Kuijl hun orgel en piano niet op één harmonieuze lijn. De orgelklanken staken te iel af bij die van de piano. Het instrumentale ´Ding Dong! Merrily on high´ was zonder orgelklanken zeker beter tot zijn recht gekomen. Maar direct daarop bracht Apollo de ware kerstsfeer terug met het van oorsprong Siciliaanse ´O, du fröhliche´ in een bewerking van H. Lang. Sterk gezongen, dit is weer Apollo op zijn best.

Voor het uit ´Extremadura´ afkomstige lied ´A la nanita nana´ werden twee maal vier koorleden in een iets vooruitgeschoven solo-rol gezet. Het resultaat was een teder en bijna kwetsbaar, maar zeker verrassend klinkend Spaans wiegeliedje.

Veel aandacht voor Nederlandstalig repertoire, ik had het al eerder genoemd. Als die keuze dan bestaat uit een drietal onbekende, traditionele, oude kerstliederen, ja dan weet Apollo de luisteraar weer te verrassen. ´In ´t stalleke van Bethlehem´, ´O, herders verlaat uw bokjes en schapen´ en ´Komt, verwondert u hier mensen´ waren onverwachte pareltjes die de traditionele kerstsfeer weer eens volledig naar boven brachten.

Met het ingetogen ´Vrede´ zette Apollo het meesterwerk van de avond neer. De titel van het mooie lied werd bijna trillend de zaal in gefluisterd. Emotie op muziek gezet. Een simpele, maar daardoor juist veelbetekenende tekst deed de rest. Kippenvel!

Apollo sloot af met een mooie samenzang: ´Stille Nacht´ en vervolgens het traditionele slotnummer ´Ere zij God´.

Al met al een mooi en sfeervol kerstconcert.

18 december 2014, Ad van Veen


 

 


Foto's

Nieuwsoverzicht
Soester Mannenkoor Apollo