MenuMENU

Voorjaarsconcert 2014 van Apollo met Judith Sportel

underline11-04-2014
Voorjaarsconcert 2014 van Apollo met Judith Sportel

Apollo is een koor van tradities. Dat weten we. Elk jaar een voorjaarsconcert en elk jaar een kerstconcert. Om de zoveel tijd een nieuwe cd en ook onder het publiek ziet men vaak bekende, vaste bezoekers. Toch slagen de mannen er elke keer weer in een verrassend nieuw geluid te laten horen. Zo ook bij dit voorjaarsconcert. Na het ´Ecce quomodo moritur´ (Apollo's traditionele lied om de hun ontvallen leden van het koor te herdenken) is het direct tijd voor iets anders: ´Froher Sängermarsch´ is een vrolijk lied waarin de wijn en de liefde centraal staan. Na het als tweestemmige canon gezongen ´Morning has broken´, bij het publiek vooral bekend door de uitvoering van Cat Stevens, is het tijd voor ´ Cantique de Jean Racine´ van Fauré.

Een mooi, maar voorwaar geen gemakkelijk nummer. Het arrangement van Hans van Rutten mist een sterke climax, terwijl het middenstuk van dit sacrale juweeltje zich daar juist uitstekend voor leent. Zonder begeleiding volgt een mooi en ingetogen 'Ave Maria', dit maal van Jos Beltjens. Hierna stelt presentatrice Thari Schröder, die de hele avond op een informatieve en bijzonder professionele manier aan elkaar praat, ons voor aan de gast-sopraan van de avond, Judith Sportel. Deze begint haar optreden met het mooie en klein gehouden 'La vergine degli angeli'. De symbiose met de Apollo-stemmen is perfect. Voeg daar het sublieme pianospel van Marius van der Kuijl aan toe, en de muzikale emotie is compleet. Voorts staan op het programma twee werken van Schubert. 'Im Frühling' en het bekende 'Ständchen' zijn typische Schubertstukken. Vrij lang, het koor herhaalt bijna eindeloos de zinnen en woorden van de sopraan en het geheel komt nogal 'gedeclameerd' over.

Maar vlak voor de pauze komt Apollo dan weer met zo´n verrassing: ´Les pêcheurs de perles´ (De parelvissers) van Bizet. Sterk, sonoor en overweldigend, daar ligt toch de kracht van dit koor. Ook hier weer bijzonder sterk pianospel van Van der Kuijl. Na de pauze, waarin Apollo´s nieuwste cd ´Op weg naar de 100´ verkrijgbaar is, is het tijd voor een wat ´losser´ programma, maar ook hier zijn weer voldoende verrassingen aanwezig. Na een wat braafjes, maar grappig gezongen ¨Gospel train´ volgt een prachtig en ontroerend lied, vol warme herinneringen ´Old black Joe´. Vakkundig neergezet door Apollo. Elk concert heeft zijn hoogtepunt. Bij dit voorjaarsconcert is dit ´O divine redeemer´ van Gounod. Judith Sportel toont hier een stembeheersing waar je als toeschouwer koud van wordt.

De dramatische tekst van dit fantastische werk geeft je, in combinatie met haar sterke stemgeluid, letterlijk kippenvel. Niets dan hulde. ´Jacob´s ladder´ is het favoriete nummer van de Apollo-zangers en het klinkt dan ook fantastisch: aanzwellend, stevig en uit volle borst. Na de vrolijke ´Flieger marsch´ is het tijd voor ´The battle hymn of the republic´. Een ´traditional´ zou je denken, ja, maar dan wel in een geheel nieuw en verbluffend knap arrangement. Alweer zo´n verrassing. En ja meezingen mag! Judith Sportel waagt zich daarna, samen met Apollo in het Zweeds aan het ingetogen maar krachtige ´Gabriëllas sàng´, uit de film ´As it is in heaven´. Mooi! Na het mooie ´The rhythm of life´ uit Coleman´s musical ´Sweet Charity´ is het tijd om afscheid te nemen. Voorzitter Jos Sesink nodigt het publiek uit om nog één maal mee te zingen met ´The battle hymn of the republic´ en dan is er weer een traditie voorbij. Maar wél een met bijzonder originele verrassingen!

Ad van Veen


Foto's

Nieuwsoverzicht
Soester Mannenkoor Apollo